top of page

Endodontsko zdravljenje - zakaj je pomembno za ohranjanje zdravja zob in preprečevanje zapletov v us

Endodontsko zdravljenje je izjemno pomembno za ohranjanje zdravja zob in preprečevanje zapletov v ustni votlini. Namen postopka je odstraniti okužbo znotraj zoba in očistiti koreninski kanal. Endodontsko zdravljenje je običajno potrebno pri hudi obliki kariesa, zlomu zoba ali poškodbi, ki je povzročila vnetje zobne pulpe. Čeprav so zapleti redki, je v primeru nenavadnih simptomov nujno takoj obiskati zobozdravnika.

 

Vsak zob ima notranje tkivo, ki se mu reče zobna pulpa in je sestavljeno iz živcev in krvnih žil. Ko se to tkivo vname ali okuži, se pojavijo težave. Endodontsko zdravljenje vključuje odstranitev zobne pulpe in čiščenje koreninskega kanala zoba. Ko se zobna pulpa odstrani, se koreninski kanal očisti in oblikuje, da se vanj lahko vstavi polnilo, ki preprečuje nadaljnjo okužbo. Endodontsko zdravljenje običajno sestoji iz več obiskov pri zobozdravniku in lahko povzroči nekaj nelagodja, vendar gre za učinkovit postopek, ki pomaga lajšati bolečine in prepreči nadaljnje zaplete.





Kako poteka postopek?

Postopek se začne z lokalno anestezijo, ki pomaga omiliti bolečino. Zobozdravnik nato z gumijasto opno izolira zob od ostalih zob in ustne votline, da lahko odpre zob in dostopa do zobne pulpe. S posebnimi ročnimi in strojnimi instrumenti se prične proces čiščenja in priprave koreninskih kanalov. Koreninski kanal se dodatno očisti z ultrazvokom, laserjem in raztopinami, ki odstranijo bakterije in odmrle celice. Ko je koreninski kanal očiščen, se napolni s posebnim biokompatibilnim materialom, da se prepreči ponovna okužba, vrhnji del zoba pa se zapre z začasnim cementom.




Po zdravljenju je potrebno narediti lokalno rentgensko sliko, da preverimo kakovost polnila.


Potrebno je tudi oskrbeti zob z ustrezno kompozitno zalivko ali porcelansko endodontsko krono, v redkih primerih pa z zatičkom in prevleko. Med zdravljenjem in po postopku se lahko pojavijo neželeni učinki, kot so občutljivost zoba, rdečina, oteklina in bolečina v območju zdravljenega zoba. Običajno so ti neželeni učinki blagi in minejo v nekaj dneh. Prav tako se lahko zgodi, da je zob občutljiv na žvečenje in pritisk, zato vam bo zobozdravnik svetoval, da se izogibate hrani, ki je trda ali lepljiva, dokler se zob dokončno ne pozdravi. V zobni ordinaciji EIKO se zavedamo, da je vsak pacient edinstven in ima individualne potrebe ter želje, zato se pri izvajanju endodontskega zdravljenja vedno trudimo prisluhniti pacientovim željam ter izbrati najboljšo možno rešitev za vsak posamezen primer. Naši zobozdravniki so visoko strokovno usposobljeni in imajo bogate izkušnje s področja endodontskega zdravljenja. Pri svojem delu uporabljajo najnovejšo tehnologijo in opremo, kar jim omogoča doseganje optimalnih rezultatov in zagotavljanje najboljše možne oskrbe za paciente.Pacientom priporočamo, da se pred posegom endodontskega zdravljenja temeljito posvetujejo z izbranim zobozdravnikom, mu zastavijo vsa morebitna vprašanja in razkrijejo vse pomisleke glede postopka. Zobozdravnik bo ocenil stanje zoba in po potrebi predlagal ustrezne rešitve ter pojasnil, kaj lahko pričakujejo po posegu.



Da bi poskrbeli za zdravje zoba po endodontskem zdravljenju, je pomembno, da redno obiskujete svojega zobozdravnika in upoštevate vsa navodila, ki jih dobite. S tem se boste lahko izognili nadaljnjim zapletom in zagotovili, da bo vaš zob ostal zdrav in funkcionalen. Če opazite kakršne koli nenavadne simptome, kot je huda bolečina, oteklina ali povišana telesna temperatura, nas takoj kontaktirajte, saj to lahko kaže na nadaljnje zaplete. Med zaplete ob endodontskem zdravljenju lahko štejemo okužbe, ki se pojavijo, ko se vnetje ne pozdravi v celoti ali kadar se pojavijo novi viri okužbe. Zavedati pa se moramo, da so zapleti redki in da je endodontsko zdravljenje varno in učinkovito pri reševanju težav z zobmi. V redkih primerih endodontsko zdravljenje ni primerno, oz. zoba ni mogoče ohraniti. Takrat se odločimo za druge postopke, kot sta apikotomija ali ekstrakcija zoba. Ekstrakcija zoba ima lahko dolgoročne posledice na vaše ustno zdravje, kot je premikanje sosednjih zob in težave pri ugrizu. Tako je vstavitev zobnega vsadka po ekstrakciji trajnostna možnost, ki zahteva več časa za okrevanje. Poleg tega obstajajo tudi druge alternative, kot so protetične rešitve, na primer mostički ali proteze. Pomembno je poudariti, da je vsak posamezen primer edinstven in da bo zobozdravnik glede na vaše specifične potrebe svetoval najboljšo možnost zdravljenja. Razmisliti je potrebno o vseh možnostih, da se lahko odločite za najboljšo rešitev za vaše specifične potrebe in cilje.






V ordinaciji EIKO cenimo vaš dragoceni čas, zato vam vedno poskušamo zagotoviti hitro, učinkovito in kakovostno oskrbo. Želimo, da je vaš obisk pri nas prijetna izkušnja. Naš cilj je vaše zdravje in lep nasmeh. Obiščite nas v Ljubljani na naslovu Medvedova cesta 17 in se sami prepričajte, da smo prava izbira.

bottom of page