top of page

Nadomeščanje zob z udobnimi in stabilnimi implantatno podprtimi protezami

Implantatno podprte proteze so zobne proteze, ki se uporabljajo za nadomeščanje izgubljenih zob in zagotavljajo boljšo stabilnost in funkcionalnost v primerjavi s klasičnimi protezami, pogovorno jim pravimo tudi snemljivi mostovi. Implantatno podprte proteze so sestavljene iz dveh glavnih delov: implantatov/vsadkov, ki se vstavijo v čeljustno kost in proteze, ki se pritrdi na implantate.

 

Stabilnost, udobje in samozavest: kako vam lahko implantatno podprte proteze izboljšajo življenje?


Vsadki ali implantati so majhni titanovi vijaki, ki se vstavijo v kost in služijo kot nadomestna korenina zoba. Po vstavitvi vsadkov se na njih pritrdi proteza, ki jo lahko snamemo ali pa je stalno pritrjena. Proteze, ki so pritrjene na vsadke, se imenujejo fiksne implantatno podprte proteze, medtem ko se proteze, ki jih je mogoče sneti, imenujejo snemljive implantatno podprte proteze.

Implantatno podprte proteze predstavljajo pomemben napredek v zobozdravstvu, saj nudijo številne prednosti v primerjavi s klasičnimi protezami. Ena glavnih prednosti implantatno podprtih protez je boljša stabilnost in funkcionalnost. Zaradi vstavitve vsadkov v čeljustno kost, se proteze bolje držijo na mestu in se ne premikajo med govorjenjem ali žvečenjem hrane. To pomeni, da se lahko posameznik bolj samozavestno smehlja, govori in je tudi sposoben jesti tršo hrano, kar vodi k boljši kakovosti življenja. Druga prednost implantatno podprtih protez je njihovo udobje. Klasične proteze lahko povzročajo bolečine in neprijetnosti, kot so razjede in draženje ustne sluznice, medtem ko se implantatno podprte proteze dobro prilagajajo obliki čeljusti in ne povzročajo bolečin ali nelagodja. Bolj naraven videz je še ena prednost implantatno podprtih protez. Ker se vsadki vstavijo v čeljustno kost in ne zahtevajo pritrditve na sosednje zobe, je videz bolj naraven in prilagojen obliki obraza. Pomembna prednost proteze je tudi manjša površina, ki jo pokrivajo, saj je s tem olajšano okušanje hrane, v ustih pa ostaja več nepokrite sluznice. V primerjavi s klasičnimi protezami so implantatno podprte proteze dolgotrajnejše in zahtevajo manj vzdrževanja. Poleg tega izboljšajo kakovost življenja posameznika, saj se s tem, ko se izboljša funkcionalnost zob, izboljša tudi prehranjevanje in splošno počutje.









Kako poteka postopek vstavitve implantatov in pritrditve proteze?


Postopek izdelave implantatno podprte proteze je zapleten proces, ki vključuje načrtovanje, kirurški postopek in protetično rehabilitacijo.


1. Prvi korak temelji na skrbnem pregledu ustne votline, rentgenski diagnostiki ter fotografiranju in skeniranju ustne votline. Sledi načrtovanje, v katerem maksilofacialni kirurg skupaj z zobozdravnikom in zobnim tehnikom načrtuje, koliko implantatov je potrebnih ter kam jih je potrebno vstaviti, da se najbolje izkoristijo anatomski pogoji ustne votline pacienta, da bodo proteze optimalno delovale. Pomembno je, da se načrtovanje implantatno podprtih protez izvaja individualno, prilagojeno glede na potrebe posameznega pacienta.



2. Naslednji korak je kirurški postopek, pri katerem se vsadki vstavijo v čeljustno kost. Ta postopek se izvaja pod lokalno anestezijo in zahteva natančnost ter izkušenost kirurga. Vsadki se s pomočjo kirurške šablone vstavijo točno na mesta, ki so bila načrtovana s pomočjo 3D rentgenske diagnostike in skena ustne votline. V nekaterih primerih je potrebno dograditi kost ob vsadku ali celo povečati volumen kosti v področju obnostne (maksilarnega sinusa). Po vstavitvi vsadkov se tkiva zašijejo in začne se proces celjenja in zakostenitve. V ordinaciji EIKO se zavedamo, da je uspeh vstavitve implantatov odvisen od strokovne usposobljenosti kirurga in zobozdravnikov. Zato imamo visoko kvalificirane in izkušene strokovnjake, ki uporabljajo najnovejše tehnike in metode, da dosežejo najboljše rezultate za vsakega pacienta.


3. Protetična rehabilitacija je zadnji korak, ki vključuje pritrditev proteze na vsadke. Med vsadek in protezo se vstavijo vmesni deli, imenovani abutmenti, ki omogočajo pritrditev protez na njih. Ti zagotavljajo stabilnost in funkcionalnost. Sledi prilagajanje protez, da se zagotovi optimalno prileganje in udobje. Po namestitvi implantatno podprtih protez je pomembno, da posameznik dosledno upošteva navodila zobozdravnika glede nege in vzdrževanja.












Redni pregledi so pomembni, da se zagotovi, da se proteze pravilno prilegajo in da so vsadki ostajajo stabilni. Z upoštevanjem navodil zobozdravnika in rednimi pregledi lahko posameznik uživa v prednostih, ki jih nudijo implantatno podprte proteze, kot so boljša stabilnost, funkcionalnost in udobje. Celoten postopek izdelave implantatno podprtih protez lahko traja od nekaj mesecev do enega leta, odvisno od posameznega primera. V ordinaciji EIKO boste deležni celostne oskrbe, ki bo ustrezala vašim potrebam. Naša ekipa prisluhne vašim željam in vam svetuje, kako ohraniti zdravje in lepoto vašega nasmeha. Naš cilj je vaše zadovoljstvo, zato vas vabimo, da se oglasite na pregledu in se prepričate o strokovnosti in kakovosti storitev, ki jih nudimo.


bottom of page