top of page

Naraven in trajen nasmeh s porcelanskimi inleji, onleji in overleji - vse, kar morate vedeti

Porcelanski inleji, onleji in overleji so vrsta zobnih restavracij, ki se uporabljajo za obnovo in izboljšanje videza zob. Porcelan je trajen in odporen material, zato so inleji, onleji in overleji idealni za dolgotrajno oskrbo poškodovanih zob.

 

V kakšnih primerih je uporaba Inleja, onleja ali overleja primerna?


Porcelanski inleji so namenjeni za restavracijo manjših kariesov in okvar, onleji so nekoliko večji in pokrivajo celotno površino zoba, medtem ko se overleji uporabljajo v primerih, ko je zob močno poškodovan.

V zobozdravstveni ordinaciji EIKO izdelamo porcelanske inleje, onleje in overleje, ki so narejeni po meri za vsakega posameznega pacienta, kar zagotavlja popolno prileganje in udobje. Zaradi narave dela in individualnega pristopa se postopek izdelave izvaja skozi več obiskov, čas trajanja pa je odvisen od kompleksnosti primera.


Najprej je potrebno zob očistiti ter ga primerno pripraviti na skeniranje. Ko smo prepričani, da je zob ustrezno oskrbljen, s posebnim 3D skenerjem zajamemo vse informacije oz. “prenesemo stanje v ustih v digitalno obliko”. Datoteke s skeni pošljemo v zobni laboratorij, ker najprej računalniško oblikujejo manjkajoči del zoba. Nato iz posebnega bloka porcelana izrezkajo inlej, onlej ali overjej. S 3D tiskalnikom si natisnejo tudi model, ki je kopija stanja v ustih in tako lahko zelo natančno prilagodijo končni izdelek, da se ta popolnoma prilega v ustno votlino. V ordinaciji z adhezivnimi sistemi pripravimo zob in porcelan, ter nato s posebnimi cementi prilepimo inlej na zob. Nato je potrebno še natančno odstraniti cement, preveriti višino griza ter celotno področje spolirati.






Kakšne so prednosti inleja, onleja ali overleja?


Najpomembnejša prednost porcelanskih inlejev, onlejev in overlejev je, da dolgoročno zagotavljajo naravni videz zob. Zaradi njihove sestave in barvnega odtenka so zelo podobni naravnim zobem, kar zagotavlja lep in naraven videz zob ter samozavesten nasmeh. Poleg tega so porcelanski inleji, onleji in overleji tudi odporni na zabarvanja, kar pomeni, da so trajni in svojo lepoto ohranjajo skozi daljše obdobje. Pomembno je, da so porcelanski inleji, onleji in overleji manj invazivni od kovinskih materialov in ponujajo boljšo estetsko rešitev kot kompozitni materiali. Kljub temu je izbira najboljše vrste zobne restavracije odvisna od individualnih potreb in želja vsakega posameznika. Zobozdravnik pa je tisti, ki svetuje pri izbiri najboljše rešitve za vsakega posameznika.


Pravilna nega in vzdrževanje porcelanskih inlejev, onlejev in overlejev je ključnega pomena za ohranjanje njihove lepote in trajnosti. Za začetek je pomembno, da redno obiskujete svojega zobozdravnika za rutinske preglede in ustnega


higienika za profesionalno čiščenje. Tako boste morebitne težave pravočasno odkili in preprečili poslabšanje stanja.Poleg tega je priporočljivo dvakrat na dan ščetkati zobe s mehko zobno ščetko in zobno pasto. Pazite, da zobe ščetkate nežno in temeljito. Uporaba zobne nitke ali interdentalnih krtačk je seveda tudi priporočljiva - pomaga očistiti težje dostopna mesta. Izogibajte se trdim in lepljivim živilom ter prekomernemu uživanju sladkorja, saj lahko ti dejavniki povzročijo karies in druge zobne težave.S pravilno nego in vzdrževanjem porcelanski inleji, onleji in overleji trajajo dolgo in skozi leta ohranijo svojo lepoto in funkcionalnost.




V skladu s svojim poslanstvom v zobozdravstveni ordinaciji EIKO sledimo najnovejšim trendom in inovacijam na področju zobozdravstva ter se nenehno trudimo nuditi vrhunske storitve. Pri tem vedno upoštevamo individualne potrebe ter se osredotočamo na doseganje najboljših možnih rezultatov.


bottom of page