top of page

Vsak dan brez nasmeha je izgubljen

Strah ob obisku zobozdravstvene ordinacije je nepotreben


 

Mnogi ljudje se bojijo zobozdravnika - tako odrasli kot otroci. Že ob misli na zobozdravniški stol se začnejo potiti, saj jih je strah bolečine, se sramujemo slabih zob ali pa se vzrok skriva drugje. Otroci svoje strahove zlahka pokažejo, odraslim pa je pogosto težko priznati svoje šibkosti.


V nadaljevanju bomo predstavili pacienta, ki se je dolgo časa izogibal zobozdravniku. Zaradi slabih izkušenj z zobozdravniškimi posegi v preteklosti je svoje zobe je skrival pred svetom. Dokler ni šlo več.


Zaradi bolečin v ustni votlini se je naš pacient odločil soočiti s svojimi strahovi. Oglasil se je v zobozdravstveni ordinaciji in se kmalu po uvodnemu pogovoru začel sproščati. Njegov strah pred zobozdravniškim svedrom ni izginil kar čez noč, se je pa z vsakim obiskom zmanjševal. Po vsakem obisku je zobozdravniškemu timu, zobozdravniku Vidu Gjurinu in zobozdravstveni asistentki Mirjam Zaletel malo bolj zaupal.



Začetno stanje zob in ustne votline


Stanje po zobozdravstveni terapiji


Pred začetkom zdravljenja smo jasno oblikovali namen in cilje zobozdravstvene terapije, kar je pacientu pomagalo pri osredotočenosti na končni cilj – lep in širok nasmeh. Tako je bilo treba po začetni osnovni higienski fazi odstraniti zobe s slabo prognozo, očistiti kariozne dele zob, endodontsko pozdraviti posamezne zobe, jih pripraviti za namenske prevleke, konuse in restavrirati ostale zobe.


Natančnemu kliničnemu pregledu in diagnostiki je sledil točno določen način oskrbe pacienta. Po več dolgo trajajočih obiskih smo pacienta uspešno protetično oskrbeli in pregnali njegov strah pred zobozdravnikom.

bottom of page