top of page

Trajna in estetska rešitev za povrnitev naravnega nasmeha: zobni vsadki

Zobni vsadki ali implantati so posebni medicinski pripomočki, ki se uporabljajo kot nadomestki izgubljenih zob. Običajno so narejeni iz titanove zlitine ali keramike in se vstavijo v čeljustno kost, kjer se zrastejo s kostjo. Ko se vsadek osteointegrira (zraste s kostjo), je stabilen in trpežen ter predstavlja odlično rešitev za ljudi, ki so izgubili zobe zaradi kariesa, poškodb, bolezni dlesni ali drugih vzrokov. Implantati so trpežni, trajni in omogočajo pacientom, da si povrnejo naravni nasmeh ter se vrnejo k normalni prehrani. Poleg tega, da so zobni vsadki bolj trpežni in trajni od drugih vrst zobnih nadomestkov, so tudi bolj estetski, saj izgledajo kot naravni zobje.Preden pa se odločite za vstavitev zobnega vsadka, se posvetujte z zobozdravnikom ali kirurgom. Le tako boste izvedeli, če so zobni vsadki prava rešitev za vaš primer.

 

Kako poteka postopek vstavitve zobnih vsadkov?


1. Prvi korak temelji na skrbnem pregledu ustne votline, rentgenski diagnostiki ter fotografiranju in skeniranju ustne votline. Sledi načrtovanje, v katerem maksilofacialni kirurg skupaj z zobozdravnikom in zobnim tehnikom načrtuje, kam je potrebno vstaviti implantat, da se najbolje izkoristijo anatomski pogoji ustne votline pacienta. Pomembno je, da se načrtovanje vsadka izvaja individualno, prilagojeno glede na potrebe posameznega pacienta.


2. Naslednji korak je kirurški postopek, pri katerem se vsadek vstavi v čeljustno kost. Ta postopek se izvaja pod lokalno anestezijo in zahteva natančnost ter izkušenost kirurga. Vsadek ali vsadki se s pomočjo kirurške šablone vstavijo točno na mesta, ki so bila načrtovana s pomočjo 3D rentgenske diagnostike in skena ustne votline. V nekaterih primerih je potrebno dograditi kost ob vsadku ali celo povečati volumen kosti v področju obnosne votline.


3. Po vstavitvi vsadkov se tkiva zašijejo in začne se proces celjenja in zakostenitve. V ordinaciji EIKO se zavedamo, da je uspeh vstavitve implantatov odvisen od strokovne usposobljenosti kirurga in zobozdravnikov. Zato imamo visoko kvalificirane in izkušene strokovnjake, ki uporabljajo najnovejše tehnike in metode, da dosežejo najboljše rezultate za vsakega pacienta.


4. Protetična rehabilitacija je zadnji korak, ki vključuje odtise oz. skene ter končno pritrditev zoba v ustno votlino.

Kakšne so prednosti zobnih vsadkov?


Omenili smo že, da so zobni vsadki so odlična rešitev za ljudi, ki so izgubili enega ali več zob in želijo povrniti svoj naravni nasmeh ter normalno funkcionalnost ustne votline. Vsadek se namreč zraste s čeljustno kostjo in postane del vašega telesa, kar pomeni, da je bolj stabilen in trpežen od drugih vrst zobnih nadomestkov. To omogoča pacientom, da se vrnejo k normalni prehrani in se ne bojijo, da bi se ob tem nadomestki premikali.


Poleg stabilnosti in trpežnosti so zobni vsadki tudi bolj estetski. Vsadek je zasnovan tako, da izgleda kot naravni zob, kar pomeni, da si pacienti povrnejo svoj naraven nasmeh. To pa izboljša samozavest in samopodobo, kar ima pozitivne učinke na kakovost življenja.Zobni vsadki so tudi bolj udobni od drugih vrst zobnih nadomestkov. Na primer, klasične proteze lahko povzročijo bolečine in nelagodje, medtem ko se zobni implantati integrirajo s kostjo, proteze ali drugi protetični nadomestki pa se pa se prilagodijo naravni obliki ustne votline.Skupaj z njihovimi estetskimi in funkcionalnimi prednostmi, so zobni vsadki odlična investicija v dolgoročno zdravje in udobje.


Za koga so zobni vsadki prava rešitev?


Zobni vsadki so primerna izbira za ljudi, ki so izgubili enega ali več zob. Vseeno pa obstajajo nekateri pogoji, ki morajo biti izpolnjeni, da bi bil posameznik primeren kandidat za vstavitev. Najprej je pomembno, da ima pacient dovolj zdravo kostno tkivo v čeljusti. Če je kost premalo gosta ali je kosti količinsko premalo, lahko s pomočjo postopkov za povečanje količine kosti kost dogradimo in tako omogočimo vstavitev implantata.


Drugi pomemben dejavnik je splošno zdravje pacienta. Zobni vsadki so običajno varni, vendar pa je treba upoštevati nekatere zdravstvene pogoje, ki lahko povečajo tveganje za zaplete, kot so na primer bolezni srca, sladkorna bolezen ali težave z imunskim sistemom. Preden se odločite za zobne vsadke, je pomembno, da se posvetujete z zobozdravnikom ali kirurgom. Poleg tega je pomembno upoštevati tudi navade pacienta, kot so na primer kajenje in pretirana poraba alkohola, saj lahko ti dejavniki negativno vplivajo na uspešnost postopka. V vsakem primeru je najbolje, da se o možnostih zobnih vsadkov posvetujete z zobozdravnikom ali kirurgom, ki vam bo svetoval in pomagal pri sprejemanju najboljše odločitve za vaše individualne potrebe in zdravje.


Zobni vsadki so odporni in trajni, kljub temu pa jih je treba negovati


Med splošne smernice, ki jih je treba upoštevati spada redno ščetkanje - bistveno je za ohranjanje zdravih zob in dlesni ter tudi nego zobnih vsadkov. Priporočljivo je, da se zobje ščetkajo dvakrat na dan, vsaj dve minuti z mehko zobno ščetko. Za čiščenje medzobnih prostorov se priporoča uporaba zobne nitke ali medzobnih ščetk.


Pomembni so tudi redni pregledi pri zobozdravniku in vzdrževanje ustne higiene pri ustni higieničarki. Če se boste držali teh smernic, boste lahko ohranil zdrave in lepe zobne vsadke, ki bodo dolgo z vami.


bottom of page